Een lashelm is een helm die gebruikt wordt door een lasser tijdens laswerkzaamheden. Het beschermt het gezicht, ogen en nek van de lasser tegen hitte, brandwonden, UV licht, vonken en infrarood licht, wat ernstige schade kan veroorzaken. Lashelmen zijn erg belangrijk voor hobbyisten en professionals die regelmatig lassen. Er zijn veel soorten lashelmen beschikbaar in de winkels en het kan erg verwarrend zijn voor de kopers om te beslissen welke lashelm het beste bij hun specifieke situatie past. Dus hieronder zullen we een aantal basisrichtlijnen opnoemen die je zullen helpen om een goede lashelm te kopen. Er zijn een aantal standaard overwegingen die je zou moeten onthouden wanneer je een lashelm aan wilt schaffen.
Bekijk de bestverkochte lashelmen hier:
- Bol.com: bekijk top 10
- Amazon: bekijk top 10
Soort lashelm
Er zijn in principe twee soorten lashelmen die gebruikt worden en dat zijn passieve of standaard lashelmen en automatische lashelmen.
Passieve lashelm
Passieve of standaard lashelmen zijn ook wel bekend als de traditionele lashelmen. Dit zijn erg populaire lashelmen die van begins af aan veelal gebruikt worden. Schaduw 10 wordt aangeboden bij alle passieve lashelmen. De gebruiker moet de helm omhoog klappen terwijl hij of zij de elektrode of toorts positioneert en wanneer de lasser er helemaal klaar voor is om de boog te starten, kan door middel van een vlugge knik met het hoofd de lashelm dicht geklapt worden.
Voordelen
- Voor de lens van de passieve lashelm wordt gebruik gemaakt van donker ultraviolet en infrarood bedekt glas.
- Dit soort lashelmen bieden een ruige en goedkope optie voor bescherming.
- De standaard lashelmen worden op een speciale manier gemaakt met gegoten plastic, dus deze helmen worden relatief goedkoop aangeboden en zijn over het algemeen zeer betaalbaar.
Nadelen
- Voor minder ervaren lassers of een persoon die niet vaak last, kan een passieve lashelm problematisch zijn, omdat het voor de lasser mogelijk moeilijk is om de elektrode of toorts te positioneren wanneer de lashelm dichtgeklapt wordt. Dit resulteert mogelijk in een slechte start van de lasnaad wat tot problemen met de constructie kan leiden.
- De herhaaldelijke actie van de helm open en dichtklappen kan leiden tot een vermoeide nek en in sommige extreme gevallen kan het ook stressverwondingen in de nek veroorzaken.
- Exothermisch lassen of andere soorten van korte lasnaden zijn mogelijk erg moeilijk en tijdrovend door het repetitief open en dichtklappen van de lashelm, omdat de lasser niet door de lens van deze soort lashelmen kan kijken.
- Soms klikt de lashelm niet snel genoeg dicht, waardoor de boog al gestart is voordat de lashelm dichtgeklapt is. Dit kan leiden tot lasogen waardoor je mogelijk flauw kan vallen.
»» ontdek hier de bestverkochte lashelmen »
Automatische lashelm
Automatische lashelmen zijn helmen die reageren op licht en zijn een geavanceerd type lashelm. Dit zijn de moderne lashelmen en verschillen een hoop van de passieve of standaard types. De automatische lashelm heeft vaak een lens met een schaduw van 3 of 4 wanneer deze niet actief is, wat de lasser in staat stelt om door de lens te kijken. Wanneer de sensoren op de lashelm de start van een lasboog opmerken, dan veranderd de lens van de lashelm binnen een fractie van een seconde naar een schaduw van 8 tot 13, wat afhangt van de manier van lassen of de hoeveelheid hitte die de sensoren opvangen.
Voordelen
- De lashelm hoeft niet continu open en dichtgeklapt te worden, omdat de helm het mogelijk maakt om door de lens te kijken en de positionering van de elektrode of toorts kan ook perfect uitgevoerd worden.
- Het laswerk kan gemakkelijk uitgevoerd worden, zonder dat je last krijgt van een vermoeide nek of verwondingen.
- Exothermisch lassen en vele korte lasnaden kunnen zonder onderbrekingen uitgevoerd worden.
Nadelen
- De automatische lashelmen zijn duurder vanwege de geavanceerde technologieën en materialen die gebruikt worden tijdens de fabricage van deze helmen.
- Deze lashelmen kunnen snel beschadigen als er niet voorzichtig mee om gegaan wordt en de sensoren werken na verloop van tijd mogelijk ook niet meer of verslijten.
- Voor deze lashelmen zijn batterijen vereist, waardoor om de zoveel tijd nieuwe batterijen gekocht moeten worden.
»» ontdek hier de bestverkochte lashelmen »
Overwegingen voor automatische lashelmen
Automatische lashelmen hebben veel meer optionele specificaties die overwogen moeten worden.
Schaduw
- Vaste schaduw: Sommige automatische lashelmen die iets minder duur zijn hebben een vaste schaduw. Wanneer de start van de lasboog opgemerkt wordt door sensors, dan wordt de lens automatisch ingesteld op een schaduw van 10. Dit soort automatische lashelmen hebben een combinatie van een goedkope vaste schaduw en de voordelen van het automatisch donker worden van de lens. Dit soort lashelmen zijn het beste voor lassers die constant met dezelfde materialen en dikte en lasmethode werken.
- Variabele schaduw: Een lashelm met een variabele lensschaduw heeft vele schaduw opties, die veelal variëren van schaduw 8 tot 13. Deze lashelm is perfect voor lassers die gebruik maken van verschillende lastechnieken en verschillende materialen en diktes. De lashelm met een variabele schaduw geeft de gebruiker niet alleen de mogelijkheid om de ogen comfortabel en goed te beschermen, maar biedt de gebruiker ook een duidelijk zicht op de lasnaad.
Grootte van de lens
Eén van de belangrijkste overwegingen tijdens het aanschaffen van een automatische lashelm is de grootte van de lens. De grootte varieert over het algemeen van 39 cm² tot 58 cm². De lensgrootte moet bepaald worden op basis van de persoonlijke comfort en voorkeuren, maar hoe vaak je op moeilijk bereikbare plaatsen moet lassen is ook iets wat overwogen moet worden.
Reactietijd van de lens
De reactietijd van de lens is de tijd die de lens nodig heeft om te schakelen tussen de normale inactieve schaduw van 3 of 4 naar de actieve schaduw van 8 of meer. Hoe minder tijd nodig is voor deze overschakeling en hoe sneller de ogen van de lasser beschermt zijn tegen het zeer felle licht, hoe beter de helm is. De goedkopere lashelmen hebben een reactietijd van 1/3600 van een seconde en de duurdere 1/20000 van een seconde. Voor meerdere korte lasnaden is een lashelm met een reactietijd van 1/20000 het beste.
Sensoren
De hoeveelheid sensors die op een helm zitten is een belangrijke overweging. Over het algemeen hebben de goedkope lashelmen 2 sensoren en de duurdere 4. Meer sensors betekend logischerwijze dat een groter oppervlakte gemeten kan worden, wat erg belangrijk is wanneer je op moeilijke plekken aan het lassen bent, waardoor mogelijk een sensor geblokkeerd wordt. Voor professioneel gebruik kan je het beste een lashelm met 4 sensoren aanschaffen.
Gevoeligheidscontrole
De meeste van de automatisch lashelmen hebben een gevoeligheidscontrole die je aan kan passen. Je kan het beste een lashelm aanschaffen die je in staat stelt om de gevoeligheid aan te passen, zodat je aan kan geven bij welke helderheid de lens donker moet worden. Gevoeligheidscontrole is erg handig wanneer je verschillende lasprocessen toepast, omdat de boog bij een lage ampère hoeveelheid niet erg helder is.
Vertragingscontrole
Het is erg belangrijk om een aanpasbare vertragingscontrole in je lashelm te hebben, omdat dit erg handig kan zijn. Deze feature geeft de gebruiker de mogelijkheid om in te stellen hoe lang de lens donker moet blijven nadat het laswerk afgerond is. Een korte vertraging is goed voor exothermisch lassen, omdat dit de gebruiker helpt om sneller te werken. Tijdens het lassen met een hoge ampère hoeveelheid kan een lange vertraging juist erg handig zijn, omdat het gesmolten metaal nog steeds schadelijke stralingen kan hebben totdat de lasnaad afgekoeld is.
Batterij of op zonne-energie
Lashelmen die aangedreven worden door een batterij zorgen mogelijk voor hoge oplaadkosten en de batterijen moeten ook zo nu en dan vervangen worden. Vandaag de dag zijn er lashelmen met een ingebouwd zonnepaneel en lithium batterij. Dit is een goede optie om kosten te besparen, maar soms kan het vervelend zijn wanneer de batterij niet opgeladen is en je moet lassen.
Gewicht en aanpasbaarheid
Het gewicht van de lashelm moet je ook overwegen, omdat zware lashelmen de schouders van de lasser extra kunnen belasten wanneer er een lange tijd gelast moet worden. Lichtgewicht lashelmen zijn veel beter. Ook zou je altijd moeten kiezen voor een lashelm met meerdere verstelbare riemen in plaats van één riem. Bij één riem wordt de druk namelijk volledig op deze riem geconcentreerd, waardoor de helm veel zwaarder aanvoelt voor de gebruiker.
Tijdens het kopen van de lashelm zou je moeten controleren of je de helm op meerdere plekken kan verstellen, waarbij hoe meer hoe beter geldt. Ook moet de helm makkelijk vast getrokken kunnen worden, zodat deze niet op de grond valt wanneer de gebruiker voorover buigt.
»» ontdek hier de bestverkochte lashelmen »
De 5 beste lashelmen van 2023
Op basis van de hierboven genoemde factoren hebben we de 5 beste lashelmen uitgekozen.
Antra AH6-260-0000 zonne-energie automatische lashelm
- Bied: Lensgrootte van 9,80 cm x 4,52 cm, vier sensoren en een variabele schaduw 4/5-9/9-13
- Gewicht: 450 gram
- Beschermt: Tijdens MIG, MAG, TIG, SMAW en plasma boog projecten
- Reactietijd lens: 1/20000 van een seconde
Rhino RH01 koolstofvezel automatische lashelm
- Bied: Lensgrootte van 65 cm², twee sensoren, batterij leeg indicator, 9-13 actieve schaduw, 4 inactieve schaduw, aerodynamisch ontwerp voor moeilijke plekken en aanpasbare gevoeligsheids- en vertragingscontrole
- Gewicht: 815 gram
- Beschermt: Tijdens SMAW, GMAW, GTAW, FCAW, GTAW, PAC en PAW laswerkzaamheden
- Reactietijd lens: 1/25000 van een seconde
Miller 251292 klassieke variabele schaduw automatische lashelm
- Bied: Lensgrootte van 33 cm², gevoeligheidscontrole, lichtgewicht frame, kleine afmetingen, twee sensoren, 8-12 actieve schaduw, 3 inactieve schaduw, duurzame riemen om de helm op z’n plaats te houden
- Gewicht: 950 gram
- Beschermt: Tijdens licht industrieel werk en doe het zelf projecten
- Reactietijd lens: 1/20000 van een seconde
Jackson Safety W70 BH3 Grand DS automatische lashelm
- Bied: Lensgrootte van 20,32 cm x 6,86 cm, twee sensoren, aanpasbare vertragingscontrole, variabele schaduw van 9 tot 13, plastic bescherming met zeer hoge dichtheid, aerodynamische design aan de voorkant om de ophoping van hitte, beslaan van de lens en reflecties tegen te gaan
- Gewicht: 950 gram
- Beschermt: Tijdens diverse laswerkzaamheden
- Reactietijd lens: 0,15 microseconde
Wel-Bilt variabele schaduw automatische lashelm
- Bied: Lensgrootte van 21,84 cm x 4,39 cm, batterij leeg indicator, 9-13 variabele schaduw, stijlvol design, comfortabele 5-puntsriemen voor het verstellen, aanpasbare gevoeligheidscontrole
- Gewicht: 950 gram
- Beschermt: Tijdens MIG, Flux, TIG en booglassen
- Reactietijd lens: 1/25000 microseconde
Conclusie beste lashelm kopen?
Lashelmen zijn onmisbaar tijdens het lassen. Het enige wat een lashelm hoeft te doen is je beschermen tegen schadelijke stralingen, brandwonden, hitte en vonken tijdens het lassen. Daarom is het aanbevolen om de beste lashelm te kopen op basis van je beschikbare budget.
In de meeste gevallen zullen de omgeving en de werkzaamheden je helpen om te bepalen wat de beste lashelm voor jou is. Tegelijkertijd moet je ook de voor- en nadelen van elk type helm moeten overwegen. Met de juiste informatie zal je een wel overwogen keuze kunnen maken waar je tevreden mee zult zijn.
Bekijk de bestverkochte lashelmen hier:
- Bol.com: bekijk top 10
- Amazon: bekijk top 10
Ik ben wel weer toe aan een nieuwe lashelm. Voorheen altijd een passieve lashelm, maar zit er toch aan te denken om een automatische helm te kopen. Met name doordat ik voorheen weleens last kreeg van mijn nek. Dat deze wat duurder is, vind ik niet erg. Hij gaat immers een aardige tijd mee!